返回

高中三年级英语

首页
  • 阅读理解
    阅读理解。
    Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis was one of the most private women in the world, yet when she
    went to work as an editor in the last two decades of her life, she revealed (展现) herself as she did nowhere
    else.
    After the death of her second husband, Greek shipping magnate (巨头) Aristotle Onassis, Jacqueline's
    close friend and former White House secretary Letitia Baldrige made a suggestion that she consider a career
    (职业) in publishing. After consideration, Jacqueline accepted it. Perhaps she hoped to find there some ideas
    about how to live her own life. She became not less but more interested in reading. For the last 20 years of
    her life, Jacqueline worked as a publisher's editor, first at Viking, then at Doubleday, pursuing (追求) a late-
    life career longer than her two marriages combined. During her time in publishing, she was responsible for
    managing and editing more than 100 successfully marketed books. Among the first books were In the Russian
    Style and Inventive Paris Clothes. She also succeeded in persuading TV hosts Bill Moyers and Joseph Campbell
    to transform their popular television conversation into a book, The Power of Myth. The book went on to
    become an international best-seller. She dealt too with Michael Jackson as he prepared his autobiography (自
    传),Moonwalk.
    Jacqueline may have been hired for her name and for her social relations, but she soon proved her worth.
    Her choices, suggestions and widespread social relations were of benefit both to the publishing firms and to
    Jacqueline herself. In the books she selected for publication, she built on a lifetime of spending time by herself
    as a reader and left a record of the growth of her mind. Her books are the autobiography she never wrote,Her
    role as First lady, in the end, was overshadowed by her performance as an editor
    . However, few knew that
    she had achieved so much.
    1. We can learn from the passage that Jacqueline _____.
    A. because fond of reading after working as an editor
    B. was in charge of publishing 100 books
    C. promoted her books through social relations
    D. gained a lot from her career as an editor
    2. The underlined sentence in the last paragraph probably means that _____.
    A. Jacqueline's ended up as an editor rather than as First Lady
    B. Jacqueline's life as First Lady was more colorful than as an editor
    C. Jacqueline was more successful as an editor than as First Lady
    D. Jacqueline's role as First Lady was more brilliant than as an editor
    3. What can be inferred from the passage?
    A. Jacqueline's two marriages lasted more than 20 years.
    B. Jacqueline's own publishing firm was set up eventually.
    C. Jacqueline's views and beliefs were reflected in the books she edited.
    D. Jacqueline's achievements were widely known.
    4. The passage is mainly _____.
    A. an introduction of Jacqueline's life both as Fist Lady and as editor
    B. a brief description of Jacqueline's lifelong experiences
    C. a brief account of Jacqueline's career as an editor in her last 20 years
    D. an analysis of Jacqueline's social relations in publishing
    本题信息:2011年福建省高考真题英语阅读理解难度极难 来源:张雪
  • 本题答案
    查看答案
本试题 “阅读理解。Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis was one of the most private women in the world, yet when shewent to work as an editor in the last two ...” 主要考查您对

人物传记类阅读

等考点的理解。关于这些考点您可以点击下面的选项卡查看详细档案。
  • 人物传记类阅读

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。


人物传记类文章的阅读策略和解题技巧:

1、把握文体特征,注意写作手法如前文所述,人物传记是记叙文体的一种,因此在阅读时要把握好时间、地点、人物和事件这四大要素。
其次,还应该注意人物传记类文章的结构多按时间顺序排列,一般采用倒叙的写作手法,有时也采用插叙和补叙等手段。弄清楚人物传记类文章的特征和写作手法,能帮助考生在阅读和回答问题时做到高效省时、准确无误。

2、抓住题干关键词,采用寻读的方法查找细节描述事实细节题是人物传记类文章的主要题型,一般常见以下几种类型:
(1)对号入座题:
这种题的答案一般在原文中可以直接找到,只要读懂文章,掌握文章中的事实,如时间、地点、事件等细节问题,就能选对正确答案。
(2)词义转换题:
这种题常常是原文有关词语和句子的转换,而不能在原文中直接找到。它要求考生能理解原文中某个短语或句子的含义,从而找到与答案意思相同的词语和句子。
(3)是非题:
该题型俗称“三缺一”题型,即题目四个选项中有三个符合文章内容,剩下一个不符合。题干多为:Which of the following isTRUE?或者三个不符合文章内容,剩下一个符合,题干多为:Which of the following…isNOTtrue?或All the following are true EXCEPT
(4)排序题:
这种题要求考生根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生的正确顺序。可采用“首尾定位法”,即先找出第一个动作和最后一个动作,迅速缩小选择范围,从而快速选出正确答案。
(5)指代理解题:
一般是在人物或事物关系比较复杂的情况下使用的一种题型,所以理清人物及事物之间的逻辑关系是关键所在。可采用“逻辑关系梳理法”,使人物或事件关系清晰条理。不管题型如何,在做事实细节题时,可采用比较实用的方法一有目的的阅读。在阅读时,首先看题目要求我们理解什么细节,找出关键词,然后以此为线索,运用寻读的技巧迅速在文章里找出相应的段落、句子或短语。认真比较选项和文中细节的区别,在正确理解细节的前提下,确定最佳答案。这样一来,既提高了阅读的速度,又能确保答案的准确率。同时,建议阅读文章时把与答案相符的句子或短语用红线标示出来,标号注上是哪一题答案的相关句子,这样在检查时就不必重新阅读整篇文章了。
3、抽丝剥茧,推理判断深层含义推理判断题主要提问那些未曾在文中说明,但已特别暗示的内容,考查考生对文章的准确理解和判断。人物传记类文章常见的推理判断题型为:
(1)细节推断题:
要求考生根据语篇关系,推断具体细节,如时间、地点、人物关系、人物身份、事件等。一般可根据短文提供的信息,或者借助生活常识进行推理判断。
(2)因果推断题:
要求考生根据已知结果推测导致结果的可能原因。考生要准确掌握文章的内涵,理解文章的真正含义。
(3)人物性格、作者态度及观点判断题:
人物传记类文章中有些是考查考生对作者的主导思想、被描写人物的语气、言语中流露的情绪、性格倾向和作者或文中人物态度、观点等方面的理解题。推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上做出一定推论和判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。解答此类题时,要注意:
(1)吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础。
(2)对文字的表面信息进俐宅掘加工,由表及里,由浅入深。从具体到抽象,从特殊到一般,通过分析、综合、判断等进行符合逻辑的推理。不能就事论事,断章取义,以偏概全。
(3)基于文章内容,以文章提供的事实和线索为依据,立足已知,推断未知。不能主观臆想,凭空想象,随意揣测,更不能以自己的观点代替作者的观点。
(4)把握句、段之间的逻辑关系,了解语篇的结构。要体会文章的基调,揣摸作者的态度,摸准逻辑发展的方向,悟出作者的弦外之音。
(5)注意文中所用词句的感情色彩,是讽刺性的,批评性的,赞成性的,还是反对性的,以便推测作者的观点和态度。


发现相似题
与“阅读理解。Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis was one of t...”考查相似的试题有: