返回

高中二年级英语

首页
  • 阅读理解
    They once seemed more at home on the busy streets of Asia like Delhi, Calcutta and Bangkok but cycle powered rickshaws (人力车) can now be seen taking people across town in many European cities. Many people believe that rickshaws are a good way of experiencing a city close-up, while also cutting down on traffic jams and pollution. In Berlin, one of the first cities to introduce this new model of transport, more than 200 bike-taxis go along at 15km per hour, past many tourist attractions and city parks.
    “It is completely environmentally friendly; we have new models with an engine to help the driver up the hills but they use renewable energy.” said a spokesman for VELOTAXI, the leading rickshaw company which has carried a quarter of a million people this year.
    While the city still has 7,000 motor-taxis, rickshaw company officials say their taxis’ green ideas, speed and safety make them more than just a tourist attraction. While now increasingly out of fashion in Delhi, Berlin people have eagerly accepted the new fleet since their launch in 1997.
    “It’s better than a taxi, better than a bus, better than the train,” said ULF Lehman, 36, as he leapt out of a rickshaw near the world famous Brandenburg gate. “ It feels so free.”
    This is something out of the ordinary, you feel you are on holiday in Bangkok instead of Berlin,” said another traveler.
    In Amsterdam, driver Peter Jancso said people like to be driven around in his bright yellow rickshaw and pretend to be a queen in a golden carriage. "I like my passengers to feel important," he said as he dropped off another passenger. Another visitor noted how cheap it was compared with a normal taxi.
    Although increasingly popular in Europe, it is the opposite in India, where hand-pulled rickshaws are considered inhuman and a symbol of India's backward past.
    Nearly 500 bike-rickshaws are running in London and are not required to pay the city's road tax but things may change as other taxi drivers complain of unfair treatment.
    小题1:Where are rickshaws becoming more popular?
    A.Delhi, Berlin, Paris.B.Amsterdam, Bangkok, Delhi.
    C.Athens, London, Berlin.D.Berlin, Amsterdam, London.
    小题2:Why are rickshaws no longer as widely used in India as in the past?
    A.They are a reminder of a bad period in India's history.
    B.They have been banned because they are inefficient.
    C.The streets of India are too crowded for them to move through easily.
    D.Indians now prefer to travel by car because they are richer.
    小题3:What does the underlined sentence "This is something out of the ordinary, you feel you are on holiday in
    Bangkok instead of Berlin" suggest?
    A.The passenger didn't like taking a rickshaw as it reminded him of Bangkok.
    B.The passenger enjoyed being on holiday in Berlin more than in Bangkok.
    C.The passenger was impressed when taking a rickshaw and considered it unusual.
    D.The passenger disapproved of rickshaws because they were not original to Berlin.
    小题4:What is the author's attitude towards rickshaws?
    A.He gives no personal opinion.
    B.He believes they will be of no use.
    C.He thinks they will reduce pollution.
    D.He thinks they are old-fashioned.

    本题信息:英语阅读理解难度一般 来源:未知
  • 本题答案
    查看答案
本试题 “They once seemed more at home on the busy streets of Asia like Delhi, Calcutta and Bangkok but cycle powered rickshaws (人力车) can now be seen tak...” 主要考查您对

社会现象类阅读

等考点的理解。关于这些考点您可以点击下面的选项卡查看详细档案。
  • 社会现象类阅读

社会现象类阅读概念:

这类文章通过写人记事来揭示文章的主题,显示其社会意义,一般采用顺序或倒叙来叙述。题目经常是一些细节问题。考查的方面可以是原因和其中引发的思考。


社会现象类阅读解题技巧:

这类文章通过写人记事来揭示文章的主题,显示其社会意义,一般采用顺序或倒叙来叙述。题目经常是一些细节问题。考查的方面可以是原因和其中引发的思考。阅读这类文章要理清思路。
1、浏览试题,明确要求。
      在阅读文章前,最好先浏览一下文章后面的题干和选项。知道了问题后再去看文章,可使思路更敏捷,而且也便于阅读时留意文中出现的与选项有关的信息。   
2、通读全文,抓住主要内容。
      在不影响理解的前提下,尽可能地阅读以便在尽可能短的时间内理解文章或段落的内容。阅读时,如遇到不熟悉的单词、词组或一时看不懂的句子,不要停下来苦思冥想,继续读下去,通过上下文的词语和句子可能就理解了。   
3、抓住中心思想和段落大意。
      通读全文时,要特别注意主题句。每篇文章或每个段落都有与文章有关的句子,尤其是科技、政论性文章的主题句一般都在文章的开头或结尾,插在中间的很少。所以,文章的第一段或开头的第一、二个句子往往包含着文章的中心思想、作者的意图或全文的概述,因此要特别注意,彻底理解。   
4、有针对性地仔细阅读,找寻所需信息。
      在前面的基础上,可进行有针对性地阅读了。把与问题无关的内容一扫而过,而对于和问题有关的内容认真阅读,还可以用笔在下面做出记号。再把这些信息与问题的要求结合起来,逐条分析,综合判断,找出正确答案。   
5、进行合理的推理判断。
      对文章有了全面的了解之后,可以按照文章要求以及上下文之间的关系,做出推理判断。在进行推理判断的时候,需要综合考虑句型、语法、句子之间的逻辑关系、文化背景等方面的因素。   
6、认真复读,验证答案。
      要用全文的中心思想统帅各个题目,研究其内在联系和逻辑关系,并依次审核那些还未打上的题目,确保理解无误。