返回

初中三年级英语

首页
  • 阅读理解
    Once upon a time a man became a great archer(射手).He asked the king to declare him as the greatest archer of the country. The king was about to do so when an old servant of the king said,“Wait,sir.I know an old man who lives in the forest. He is a much greater archer. Let this young man go to him and learn from him for at least three years.”
    The man could not believe that there could be a greater archer than him,but he went and found the old man and he was! For three years he learned from him.Then one day,when he thought he had learned everything,the thought arose in him:“If I kill this old man,then I will be the greatest archer.”
    The old man had gone to cut wood and he was coming back carrying wood on his shoulder. The young man hid behind a tree,waiting to kill him. He shot an arrow(箭). The old man took a small piece of wood and threw it.It struck the arrow and the arrow turned back and wounded the young man.The old man came,took out the arrow and said.“I knew that some day or other you were going to do this. That’s why I have not taught you this secret. There is no need to kill me. My master is still alive,and I’m nothing before him. You must be with him for at least thirty years. And he is very old,So go fast! Find the old man!”
    小题1:The underlined word in the 1st paragraph is closest in meaning to “_______________ ”.
    A.崇拜B.建议 C.宣布D.夸奖
    小题2:The young archer wanted to kill the old man because____________.
    A.he had nothing more to learn from him
    B.he could then become the greatest archer
    C.the old man refused to teach him everything
    D.the king’s old servant ordered him to do so
    小题3:What do you think would most probably happen next?
    A.The young archer died from the wound soon after.
    B.The king declared the young man the greatest archer.
    C.The young archer found the old man’s master and killed him.
    D.The young archer set off to look for the old man’s master.
    小题4:What lesson can you learn from the story?
    A.There’s always someone better than you in this world.
    B.You must never try to become better than your teacher.
    C.The older a man is,the better archer he usually becomes.
    D.Always use a piece of wood to protect yourself from an arrow.

    本题信息:英语阅读理解难度较难 来源:未知
  • 本题答案
    查看答案
  • 答案解析
    查看解析
本试题 “Once upon a time a man became a great archer(射手).He asked the king todeclarehim as the greatest archer of the country. The king was about to do s...” 主要考查您对

人物传记类阅读

故事类阅读

等考点的理解。关于这些考点您可以点击下面的选项卡查看详细档案。
  • 人物传记类阅读
  • 故事类阅读
人物传记类阅读:
本类型选材主要是名人轶事。
人物传记的叙述线索也常常以时间为序。内容一般不是一个人的生活流水账,而是选取主人公一些重要的人生阶段或生活片段来展开叙述。
阅读时要把握主人公在此阶段发生的事对他本身或他人有什么重要的意义和影响。

故事类阅读:
文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。


故事类阅读注意:
初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。

特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。

凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。

在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.